Reklama
 
Blog | Jakub Chini

U Ústavního soudu leží stížnost ohledně občanů Brna

K Ústavnímu soudu konečně doputovala stížnost ohledně otázky, která trápí téměř celou Evropskou unii. Touto otázkou není nic jiného než stížnost na statut občana Brna. Dle této stížnosti by Ústavní soud měl zrušit občany Brna, neboť očividně porušují zásadu rovnosti. Byť se tato stížnost může z počátku zdát absurdní, při hlubším zkoumání zjistíme, že je více než opodstatněná. 

Ale začněme od začátku – nejdříve si musíme vymezit okruh osob, kterých se tato stížnost dotýká. § 16 zákona o obcích definuje občana obce jako toho, kdo má občanství České republiky a současně je přihlášen k trvalému pobytu v dané obci (v tomto případě se jedná o Brno).

Rovnost ve smyslu Listiny není porušena pouze v tom, že Brňanům je dána možnost se uchýlit v parných dnech do stínu AZ toweru, ale hlavně v tom, že je to po všech stránkách nejlepší možné místo k žití[1].

A abych nezapomněl – celý tento článek se odehrává v paralelní realitě, kde občan Brna má v Brně levnější jízdné, protože návrh Zelených před komunálními volbami nestojí absolutně mimo realitu (respektive stojí mimo naši realitu, v paralelních realitách je totiž možné všechno) a v rozporu s Listinou. (celou problematiku rozebírá Matěj Hollan zde http://denikreferendum.cz/clanek/18276-brno-brnanum)

Reklama

Zelení v program (http://www.zeleni.cz/brnensti-zeleni-chteji-zlevnit-rocni-salinkarty-dva-pul-tisice-inspirovali-se-ve-vidni/) uvedli, že toto zlevněné jízdné funguje ve Vídni, jenže je v tom jeden háček, ve Vídni totiž došlo k plošné slevě pro všechny (http://homepage.univie.ac.at/horst.prillinger/metro/english/fares.html), kteří si roční jízdenku koupí. Sleva tudíž není vázáná na diskriminační kritérium trvalého pobytu.

 

[1] Z podobných důvodu bude velmi pravděpodobně zrušeni i Adamité (občané Adamova)